Som regel tager fiskerne af sted klokken 8 om morgenen for at røgte deres bundgarn.
Om sommeren, mens man endnu kun fisker med nogle få garn kan fiskerne være hjemme
igen tidligt på formiddagen. I højsæsonen, om efteråret. når de værdifulde blankål
trækker varer det længere.
Der går mange forskellige fisk i ruserne, sild, torsk, hornfisk, skrubber, pighvar,
laks, havørreder og ål. Fangsten sorteres, ålene kommer ned i røgtejollens dam,
mens sildene og hornfisk bliver smidt op i en fiskekasse. Undermålere, småfisk
og yngel, der er gået ind i rusen skovles ud. Fiskene der går ind i rusen overlever,
men mågerne der følger "Torlis" tager deres part.
5/8 1996 Foto: Karsten Sedal.
Når bundgarnene røgtes fanges ål i forskellige størrelser. De mindre gulål, egner
sig godt til at stege, og hver dag kommer der kunder ned på havnen der vil købe
stegeål.
De store blankål sælges til åleopkøberen, der eksporterer dem i røget tilstand.
Hovedparten af den samlede danske ålefangst på 1000 tons eksporteres - fortrinsvis
til Nordtyskland og Holland. Tyskerne vil have store ål, mens hollænderne foretrækker
de mindre.
Der er også en beskeden eksport til England, nærmere bestemt østlondon, hvor
der er der tradition for at spise ål i gele.
Greve Museum, Fiskerne i Mosede Havn og Mosedeskolen i Greve, 1996. PageMaster: Alex Jankowski, 8. klasse, Mosedeskolen. januar 05, 1997.